Sabtu, 9 November 2013

Cara baiki kipas siling.(kerosakannya adalah,berpusing perlahan)

Kita sering mendengar keluhan kawan2 atau jiran2 yang mengatakan kipas di rumahnya berpusing perlahan walaupun tombol regulatornya di laras sihingga ke no 5,namun ia tetap perlahan juga..salah satu penyebab terjadiny perkara tersebut,diantaranya ialah power kapasitor sudah berkurangan.Baik,gambar di bawah ini menunjukan cara2 bagaimana untuk menukar kapasitor kipas siling.

Sebelum kita mula membuat pembaikian sesutu alat elektrik,harus di ingat..matikan suis dahulu untuk mengelakan daripada terkenanya renjatan elektrik..Bahaya wooooii.
1) Buka skru penutup kipas..jangan cabut pulak skru tu,nanti hilang ntah kemana...
2) Tolak penutup naik keatas mengikut anak panah warna merah,iyer ke warna merah tu..aku sendiri pun kompius..takpe,janji korang semua tolak penutup naik keatas.


Setelah penutup ditolak naik keatas,maka terpancarlah rupa bentuk kapasitor yang berada di body kipas.

Untuk menanggalkan kapasitor tersebut,kita kenalah buka dahulu skru tapaknya.

Seterusnya kita perlulah tanggalkan pula wayar kapasitor warna biru dan merah daripada connector.


Ini adalah kapasitor yang sudah di tanggalkan pada kipas,ia menampakan bacaan 1.8uf pada bodynya.
Gambar di atas ini menunjukan bagaimana cara menguji kapasitor menggunakan multimeter analog.
Terlebih dahulu,kita setkan tombol ke penunjuk line C(uf).

Seterusnya tacapkan prop merah dan hitam pada wayar kapasitor tersebut.Jarum meter akan naik kemudian ia akan turun balik dan kita terbalikan pula prop merah dengan hitam pada wayar masing2,sekali lagi jarum meter akan naik.Ini menandakan kapasitor dalam keadaan baik jika jarum tidak menunjukan apa pergerakan maka kapasitor tersebut sudah rosak.Kapasitor jenis ini tidak berkutub,jadi ikut suka korang la nak cucuk prop tu kat wayar warna apa2 pun dulu.


Gambar ini pula cara menguji kapasitor menggunakan digita multimeter.
Caranya adalah,korang laras dahulu tombol tu kat line ohm,diod,transistor dan kapasitor.Sterusnya tekan pada butang selet untuk membuat pilihan,kemudia dekat screen menunjukan nf atau uf.

Seterusnya tacapkan prop merah dah hitam pada wayar kapasitor tersebut kemudian lihat pada screen multimeter ia menunjukan bacaan 1.2 16 u ferade atau uf sedangkan bacaan asal di bodinya adalah 1.8 uf.
Jadi tahulah kita kenapa kipas berpusing perlahan,power kapasitor sudah berkurangan sehingga 1.2 uf..
Haaa..maka pandai2 la korang gi beli hak baru dengan nilai uf yang sama,tapi kalau korang nak upgrade kapasitor dengan nilai 2.0uf di bolehkan lagi sebab yang asal 1.8 uf..
Setelah korang beli kapasitor hak baru,korang perhatikan wayarnya mesti warna hitam atau putih kedua2nya,jadi kalau korang pasang terbalik pun takpe ia tak  akan meletup sebab kapasitor jenis ini tak berkutub - dan + .(nagatif dan positif).

Cara pasang balik kapasitor pada kipas,turutannya sama mcm korang mula2 cabut tadi..

83 ulasan:

  1. terbaik apa yg saudara kongsikan. tk byk diucapkan. moga saudara dpt terbitkan byk lagi pelajaran membaiki kerosakan pd alatan elektrik di rumah. ambil yg mudah. contoh plug dinding yg tak berfunsi, suiz pd plug sudah tidak berfungsi dll.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih pada tuan yg sudi membaca tulisan saya yg tak seberapa ini.InshaALLAH saya akan cuba upload bagaimana cara tukar suis lampu dan plug yg rosak.

      Padam
  2. Tuan Syed, boleh tahu dimanakah hendak beli kapasitor kipas yg baru?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih pada yg sudi bertanya,kebiasaannya kapasitor mudah didapati di kedai2 sparepart elektrik dan elektronik,harganya pula bergantung pada saiz UFnya dan V.

      Padam
  3. Kami membawa pasangan untuk berkahwin / poligami secara sah di pejabat Majlis Agama Islam Thailand. Pernikahan ini adalah sah mengikut hukum syarak dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Insya-Allah urusan boleh dijalankan dalam 2 hari sahaja & dokumen lengkap dapat diterima pada hari tersebut.
    Sekiranya berminat, sila hubungi :-
    DRINA DMARYA RESOURCES
    No 7 Tingkat 1, Simpang 4, Teluk Pulai Klang.Selangor
    (Atas Kedai Kek Bee's)
    Tel : 03-33745230/ 013-3311606/0169100809(watsap)/0169077012
    WEB KAMI :
    kahwinthaibest.blogspot.c0m
    drina1998.blogspot.c0m

    BalasPadam
  4. slm tuan sy ada kipas remote control yg rosak board dia..motor semua masih ok..cuma sy nk tahu boleh x kipas ni di tukar menjadi kipas biasa..
    mcm mn nk buat sambungan wayer kat bawah motor kipas tu..bayak sgt wayer..
    hrp tuan dpt membantu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam,maafkan saya kerana lambat bls pertanyaan tuan..sibuk dgn kerja.Kipas remorte nak di ubah kepada kipas biasa..jawapanya blh,tetapi perlu di ubah rewinding pada motornya..byk kerja,silap rewinding blh meletup..Untuk pengetahuan tuan,pcb box kipas remorte ade dijual di kedai sparepart elektrik dan elektronik..bawak sample pcb yg asal.

      Padam
    2. Slm tuan, saye nk tnye, pcb box ni klau nk di gantikn dgn yg baru wiring die bagaimana?

      Padam
  5. salam sya ad masalah dengan kipas siling saya sebelum ini ia berpusing perlahan dan sy dh tukar kapasitor yang baru kemudian ia berpusing seperti biasa x lama kemudian selang 2 hari kipas tersebut tidak berfungsi apa punca ia tidak berfungsi atau saya perlu ganti kipas yang baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam,maaf lambat bls msg tuan.Apakah tuan menukar kapasitor mengikut saiz uf dan volt sama seperti kapasitor yg asal?Kalau sama,bererti kipas tidak akn terbakar rewinding motornya..kapasitor blh di upgrade 1.5uf ke 1.8uf shj.Tak blh 1.5 uf ke 2.0uf,blh menyebabkan motor kipas terbakar.Utk mengetahui motor terbakar atau tdk..Perlu di uji rintangan pada rewinding motor tersebut.

      Padam
    2. Biasa berapa kos repair untuk rewinding motor ? Sekira nya rewinding tu terbakar..

      Padam
  6. Slm..sy ada masalah kipas syiling speed nombor 1 yg sangat slow walaupun telah menukar 2 kali kapasitornya. Tukar kali pertama ikut size uf yg sama tapi masih juga slow. Tukar yg ke dua upgrade cket kapasitornya tp masih sama juga slow..tkasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam,terima kasih pada saudara yang bertanya..Sebelum itu,saya perlu tahu sama ada kipas saudara menggunakan alat kawalan jauh/remort atau yang menggunakan regulator?

      Padam
    2. Terima kasih,saudara perlu uji kapasitor pada regulator dgn menggunakan digital multimeter.Kebiasaan 2.5 uf untuk speed no 1,jika di dapati uf menurun..saudara perlu tukar seketul kapasitor tersebut,bawa sample semasa nak pergi beli.

      Padam
  7. Salam tuan,kipas sy jenama rubine tiba2 xberpusing...sy tanya pembekal dia kata board rosak dan perlu di tukar...harga board tu dlm rm180...betul ke? Ke ada perlu sy tengok2kan bende lain sebelum tukar mende tu..kipas harga baru rm280 mcm xberbaloi plak tukar board

    BalasPadam
  8. Salam nak tahu lah.... kipas dinding tiba2 xberfungsi... saya cek karen pd kipas ade... tapi xberpusing... kapasitor rosak ker atau moto kipas rosak?

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum tuan..
    Saya nak tanya, kipas saya pusing laju tp ada bunyi berdecit macam bunyi tikus tu. makin lama makin kuat. apa masalah kipas saya ni ye....
    Terima Kasih...

    BalasPadam
  10. Terima kasih tuan.. Baru bercadang nak repair sendiri

    BalasPadam
  11. Terima kasih tuan, saya berjaya repair kipas rumah saya menggunakan panduan tuan di atas 😊

    BalasPadam
  12. Rumah saya baru je pasang kipas baru..dan mmpunyai 5 speed.
    Kmudian, bila saya putarkn ke speed 3,4 dan 5, tibe2 letrik rumah saya jadi shot.

    Saya dah tukar swiss utama kipas yg baru. Tapi tetap shot jugak. Speed 1 dan 2 shj yg boleh guna.

    Ape sbenarnya masalah yg saya hadapi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tukar je regulator switch yg pusing2 speed tu...

      Padam
  13. info yang bermanfaat dari blog ni. memang best

    BalasPadam
  14. good info bro, ilmu baru..terbaik..

    BalasPadam
  15. T.kasih .. ilmu yg sgt bermanfaat.. mohon share

    BalasPadam
  16. T.kasih .. ilmu yg sgt bermanfaat.. mohon share

    BalasPadam
  17. Slm tuan...
    Nak tanya kalau utk stand fan yg pusing perlahan adalah mslh kapasitor jugak?tq

    BalasPadam
  18. Salam tuan. Kenapa ye kapasitor kipas saya asyik kena tukar?boleh kata sebulan dua bulan skali nak kena tukar. Kipas dr jenis regulator.tk.

    BalasPadam
  19. Salam tuan. Kenapa ye kapasitor kipas saya asyik kena tukar?boleh kata sebulan dua bulan skali nak kena tukar. Kipas dr jenis regulator.tk.

    BalasPadam
  20. ilmu yg berfaedah...kipidap! dongibap!

    BalasPadam
  21. Kalau tak.berfungsi langsung mcm maner yer

    BalasPadam
  22. cara paling mudah nak lajukan kipas ialah cuci kipas anda, buang hbuk, tengok misti laju balik pusingan kipas, tak percaya coba ....

    Jom Terjah !! >>> CLICK HERE !!<<<

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum tuan...
    kalo jenis kapasitor yang dipateri terus pada board tu camtu tuan...... nmpk gaya cam kena pegi kedai terus je tu... takut bukak sendiri kang...terus tak berpusing kipas tu kang.....

    BalasPadam
  24. tips yg bgus,.. tpi satu lg masalah kalau blah kipas xdibersihkan (habuk, sawang) tukar kapasitor perlahan jgak... hehe

    BalasPadam
  25. Kipas berhabuk juga penyebab kepada kipas berpusing dgn perlahan.Jadi bersihkan habuk tu dulu.

    BalasPadam
  26. Kalau kipas kena putar manual dulu baru ia berpusing laju, sbb apa?

    BalasPadam
  27. kalau sy tukar kapasitor yg sama nilai Farad tp berbeza nilai voltan ad pape yg rosak ke dalam jangka masa panjang ?

    BalasPadam
  28. assalam, kipas siling rumah saya baru pasang .masalahnya tak laju langsung speed 5 macam speed 1
    dari mula pasang dah macam tu.apa masalahnya.

    BalasPadam
  29. Assalam tuan...kipas syiling remote sy ni laju jer sentiasa...tekan remote untuk tukar speed ada bunyi tapi speed tetap tak tukar jugak...agaknye aoe kerosakan pada kipas sy tu?

    BalasPadam
  30. Helo bos nak tanya bos..kipas saya ni jenis pakai remote..tetiba jer rosak tak dpat berpusing..bos..tapi kalau tekan temote masih ada bunyi..tapi kipas tak mau berpusing..boleh bos bagitau apa masaalah..

    BalasPadam
  31. Helo bos nak tanya bos..kipas saya ni jenis pakai remote..tetiba jer rosak tak dpat berpusing..bos..tapi kalau tekan temote masih ada bunyi..tapi kipas tak mau berpusing..boleh bos bagitau apa masaalah..

    BalasPadam
  32. Assalam.Kipas remote saya jenama rubine...masalahnya low dan medium perlahan....bila high laju mcm biasa...mohon pencerahan tuan..

    BalasPadam
  33. Assalam.Kipas remote saya jenama rubine...masalahnya low dan medium perlahan....bila high laju mcm biasa...mohon pencerahan tuan..

    BalasPadam
  34. Assalam.Kipas remote saya jenama rubine...masalahnya low dan medium perlahan....bila high laju mcm biasa...mohon pencerahan tuan..

    BalasPadam
  35. Assalam.Kipas remote saya jenama rubine...masalahnya low dan medium perlahan....bila high laju mcm biasa...mohon pencerahan tuan..

    BalasPadam
  36. Assalam.Kipas remote saya jenama rubine...masalahnya low dan medium perlahan....bila high laju mcm biasa...mohon pencerahan tuan..

    BalasPadam
  37. as salam tuan.. kipas siling saya slow. saya dh tukat kapisatornya. asl (2.0uF) tp still slow. hanya speed 5 shj yg laju. nk kena tukar capisator lg kaaa

    BalasPadam
  38. as salam tuan.. kipas siling saya slow. saya dh tukat kapisatornya. asl (2.0uF) tp still slow. hanya speed 5 shj yg laju. nk kena tukar capisator lg kaaa

    BalasPadam
  39. Banyak soalan yg di tanya tapi dah tak berjawab.....Tuan sihat ke???

    BalasPadam
  40. asal kipas remte saya slow last2 terus tak berjalan dah aper rosaknya batu saya.....

    BalasPadam
  41. Kalau kipas xberfungsi, adalah disebarkan kapasitor juga?

    BalasPadam
  42. Tahniah.....ilmu berguna....

    BalasPadam
  43. Tahniah.....ilmu berguna....

    BalasPadam
  44. Asalam .. nk tnye ni... sbb apeye kipas saya tiba tiba berhenti...tengah tengok tv tibe2 berhenti.... saya dh cuba tuka kapasitor pon x idup jgk....ade sebab laen ke dia tak idup?? Tolong bantu sye.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kipas tuan jenis remote atau biasa? Maybe gegelung / fius dia terbakar

      Padam
    2. fius terbakar boleh direpair tak?

      Padam
  45. Asalam .. nk tnye ni... sbb apeye kipas saya tiba tiba berhenti...tengah tengok tv tibe2 berhenti.... saya dh cuba tuka kapasitor pon x idup jgk....ade sebab laen ke dia tak idup?? Tolong bantu sye.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. tlg jwb.. klu kipas guna regulator,mngkin regulator rosak.. klu guna pcb, mngkin capasitor dlm pcb rosak.. capasitor ni murah je, tp nk tukar yg dkt pcb tu leceh sikit... kalau brand kdk,pcb dia je dh hrga seratus lebih

      Padam
  46. tahniah kpd tuan blog.. info yg sgt berguna dan tepat... pada yg tinggal di kl dan yg berdekatan, kalau ada masalah elektrik, blh hubungi sy 0182567973 KNS ENERGY ENT.(KHAIROL@electrical chargeman)

    BalasPadam
  47. salam tuan, kipas saya ada remote tapi bila tekan no 1 no 2 no 3 masih slow..apa yg perlu ditukar ?

    BalasPadam
  48. Terima kasih atas pengkongsian saya nak tanya sekiranya kipas ini berbunyi bising apa yang rosak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam ...saya juga mengalami masalah sane..iaitu kipas berbunyi bising 'teng' 'teng'...,,ap masalh nye ek

      Padam
  49. Terima kasih diatas info yang berguna..

    BalasPadam
  50. Terima kasih diatas info yang berguna..

    BalasPadam
  51. Info yg berguna...akan dimanfaatkn..tq

    BalasPadam
  52. tq Tuan, kipas tengah slow pusingnya skarang..agak2 berapa harga sebiji kapasitor kipas siling ni?

    BalasPadam
  53. salam tuan,saya tukar kapasitor kipas ASAL 2uf ke 2.5uf rekamen dari tuan kedai elektrik.Tetapi kapasitor regulator terbakar sedang kipas berfungsi.Adakah kena tukar kedua-dua sekali kapasitor?

    BalasPadam
  54. Assalam Tn. Syed..
    Sy br tukar kapasitor utk ekzos fan tp knp bila sy on letrik batang shaft dia melekat dan kipas tidak blh berpusing.. harap dpt tunjuk ajar dr tuan.. tkasih..

    BalasPadam
  55. mesti tuan pening nak menjawap satu2 soalan hehe..xpe tuan sedekah ilmu.. sabor je la...

    BalasPadam
  56. Salam tuan.. kipas saya rosak remote control.. boleh tak gantikan dengan regulator sbb cari remote jenis tu tak jumpa..

    BalasPadam
  57. Salam tuan.
    Kipas saya jenis remote (Speed 1,2 & 3). Speed 1 & 2,slow sgt tp speed no.3 laju pulak. Adakah disebabkan kapasitor juga? Terima kasih.

    BalasPadam
  58. Terima kasih..saya baru repair kipas siling rumah saya yg berbunyi...

    BalasPadam
  59. terima kasih tuan..good information

    BalasPadam
  60. Salam tuan...nk tanya kipas siling sy jenis remote punya 3 speed tapi speed yg kedua perlahan yg satu dan tiga ok...apakah masalah yg sama iaitu kapisitor jugak?

    BalasPadam
  61. Salam tuan...nk tanya kipas siling sy jenis remote punya 3 speed tapi speed yg kedua perlahan yg satu dan tiga ok...apakah masalah yg sama iaitu kapisitor jugak?

    BalasPadam
  62. Assalammualaikum Tuan, kipas siling berpusing mcm biasa dan laju bila tambah speed,tapi angin tak rasa pun..apa masalahnya tu ye? Terima kasih, domo arigatok.

    BalasPadam